Foto

Hoe 't begon - de Historie

Het begon allemaal in 1960; 59 jaar geleden besloot een vijftal EVV'ers, te weten; Ed Creemers, Jos Rijkers, John Kantelberg, Piet Vermetelvoort en Henk Claassen, voor de EVV-Eindhovenleden een feestavond te organiseren in zaal Rozenstein aan de Aalsterweg in Eindhoven. Een ludiek idee was geboren en niet meer weg te denken.
Enige jaren later kwamen Willy van den Waardenberg, Theo de Vries en Frans Derkx naar voren met het idee om in de carnavalssfeer een Eindhovenbal te houden, compleet met prins en raad van elf. Vele spelers uit het toenmalige roemruchte 5e elftal van EVV vormden de leden van deze raad van elf. Eén week voor carnaval op de vrijdagavond vond het Eindhovenbal plaats.

Bom en bomvol was Rozenstein en niet alleen EVV-leden, maar ook supporters kwamen in grote getale feesten en verhalen ophalen. In 1972 werd een nieuwe dimensie toegevoegd aan het bal. Een voetballer uit de hogere regionen van het betaalde voetbal, die langdurig geblesseerd was, zou op het Eindhovenbal een hart onder de riem gestoken worden.

Een bokaal genaamd "D'n Opkikker" werd in 1973 als eerste overhandigd aan speler Daan Schrijvers van NAC. Tot op heden geschiedt deze uitreiking nog steeds. Bekende namen als Hendrik Schalks, Jan van Beveren, Dick Nanninga, Henk Bloemers, Barry Hulshof, Rinus Israel, Edward Sturing en nog vele anderen, waaronder ook Ronaldo, Jan Heintze, Erwin Koeman, Ron Vlaar en Ola Toivonen hebben als ongelukkig-gelukkige kandidaten "D'n Opkikker" al in ontvangst mogen nemen. Al gauw bleek Rozenstein te klein voor de feestende meute. Het Eindhovenbal verhuisde naar Motel Eindhoven. Zo'n 2500 bezoekers gingen vele jaren ook daar uit hun dak. Het Eindhovenbal zou en moest men meemaken.
Maar, door economische veranderingen liep het bezoekersaantal dusdanig terug, dat besloten werd tot een kleinere, maar ook intiemere locatie uit te zien. Het Stadspaviljoen leende zich hier perfect voor. Zo'n 700 feestvierders hadden hun plek weer gevonden. Maar ook hier ging het Eindhovenbal gebukt onder de economische veranderingen en bleek wederom een nieuwe opzet noodzakelijk om het bestaan van "D'n Opkikker" -uitreiking in ere te houden. Dit was ook het sein voor de veelal oudere leden van de raad van elf hun lange staat van dienst te beëindigen.
Echter, een groep van vijf enthousiastelingen wilde de traditie staande houden.
Op de markt in Eindhoven werd nog een aantal jaren "D'n Opkikker" tijdens de carnavaleske voetbalwedstrijd EVV-PSV uitgereikt.
Toch bekroop het gevoel om weer in een meer intieme en feestelijke ambiance de uitreiking te doen laten plaatsvinden.

In 2003 heeft wederom een groep van vijf zich herverenigd in een bestuur genaamd Sociëteit "D'n Opkikker".
In een nieuwe, herkenbare outfit werd bij carnavalsclub De Bolhoedjes de uitreiking van "D'n Opkikker" nieuw leven ingeblazen. In aanwezigheid van het bestuur van FC Eindhoven, de technische staf en de voltallige selectie werd in Hotel Dorint aan speler Johnny Heitinga de bokaal 2003 overhandigd. Vol lof was iedereen over deze nieuwe opzet. Maar zoals bekend zonder de nodige €-hulp van buitenaf is het organiseren van een dergelijk feest zeer moeilijk.

Dankzij onze donateurs en sympathisanten is het voor Sociëteit D’n Opkikker nog steeds mogelijk om jaarlijks dit geweldige evenement te kunnen organiseren. In de tent op de Markt in Eindhoven wordt elk jaar weer een pechvoetballer uit het Nederlandse betaalde voetbal gehuldigd met D’n Opkikker Bokaal. Dit alles gebeurt tijdens de rust van de ludieke traditionele voetbalwedstrijd tussen Oud FC Eindhoven spelers en Legendary PSV. Deze wedstrijd wordt in traditie gefloten door Zijne Dorstlustige Hoogheid Stadsprins van het Lampegat.
Voorafgaande aan dit spektakel organiseert de Sociëteit het drukbezochte Brabants Brunchke voor donateurs/sympathisanten in Residentie Café De Wildeman op de Markt in Eindhoven.

Wilt u dit feest meemaken, geef u dan op als sympathisant van Sociëteit "D'n Opkikker".
Voor slechts € 49,99 of € 111,-- ontvangt u bijbehorende leuke versierselen en entreekaarten om dit geweldige feest mee te kunnen maken.

Word dus sympathisant en meld u aan!
Kijk in onze webshop voor leuke items!

Uw donatie is van harte welkom om dit mooie traditioneele feest -inmiddels een begrip in het Lampegaste- nog lang te mogen organiseren.

Wij worden gesteund door de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval en Mille Fleur. Steunt u ons ook?
Kijk bij Nieuws en Pers voor artikelen en opnames.